Jaktprov 5 Nov.

Lördagsmorgon kl 07.00!

Mötte upp provledare vid 7 på morgonen vid skolan i Baggård.
Efter div "pappersgöra" med att kolla att hunden var min osv så bar det av mot skogen.

Släppet skedde vid halv åtta. Atlas gjorde ett kortare sök innan han kom tillbaka för den obligatoriska fick kollen för en hundgodis innan han gör sitt "riktiga" sök. Hundgodiset åkte upp å in i munnen på honom å iväg stacka han. Små pratade lite med  provdomaren samtidigt som jag höll ett vakande öga på pejlen. Fasten man knappt kunnat sova natten innan så var förhoppningarna höga att det skulle gå bra.
Hunden sökte ut i en större båge, vid 900 meter från buktade han tillbaka mot oss. Men i en högre fart. Nu gick hoppet även upp för mej att han fått vind i seglet efter älg. Tanken han bara slå mig så började Atlas skall att höras.
Han fick älgen att stå vid upptaget 738 meter bort i en mindre tallplantering. Hoppet var ju nu att de skulle sta fast på platsen. det rörde sej lite i sakta mak. Men ingen panik alls var det. Så kaffet åkte upp och då var det bara att vänta att tiden skulle rinna ut för de 90 minuterna han skulle skälla innan provdomaren skulle gå in för att få ett "skottillfälle".
Efter ca 50 minuters fast och gångstånd så var älgen/älgarna bara intill oss där vi satt. Med nyfikna ögon och hundens skall i våra öron så kom till slut en ensammen ko/kviga gåendes mot oss.
Nu var det hennes tur att få vind i seglen av oss.
Så ett sken på ca 1km blev det innan hunden så åter fick henne att stå. Och denna gången stog det bra. Väldigt bra! Så när tiden då var ute för att få det där "skottillfället" och göra en inkallning och en stöt på älgarna så begav sej min domare för dagen iväg mot ståndplatsen.
Allt gick även bra där förutom inkallningen. Och en stöt blev det verkligen ordagrant.
Älgen i toksken, hunden i hasorna hade hon oxå.
Till och från sedan resten av dagen stod hon i kortare stunder med kortare sken.
Efter ca tre timmar efter släppet så fick han tillslut fast henne igen och skallade på henne fint i ca 30min innan det var dags för nästa korta sken.
Nu var vi 6km från upptagsplatsen så absolut inget fel på hundens vilja till att förfölja älg.
Men nu var de så dags för denna envisa kviga/ko att göra slut på förföljandet. Raka spåret mot en älv for hon och även över den så hunden fastnade vid kanten av älven där hon for.
Efter en stund så tog hunden bakspåren tillbaka till oss där vi stod och väntade.
Resten av provdagen gick utan mer älgkontakt.

PREL. RESULTAT: 1:A PRIS PÅ 74 POÄNG. =)


Kommentarer
Postat av: S

Grattis till Atlas! Och dej med för den delen :) All skogstid du hållt på med har äntligen gett utdelning!

Jätte roligt å se, och även bloggen din :)

2011-11-13 @ 19:34:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0