Jakt 27 Nov.

Så var det dags för årets sista älgjaktsdag.

Släppet skedde vid halv nio.
Efter två fina sök på mellan 300-400 meter i snabbt tempo så vid hans tredje sök så blev det upptag, hårt sken och ett jätteplask i sjön jag var vid. Älgen simmade ut på en Ö mitt i sjön så Atlas var lite förvånad så hansatt i lugnan ro den token vid sjökanten och skällde nåra skall mellan några yl. haha. Var en syn för gudarna kan jag lova.

Så visslade tillbaka honom till mig när jag var ca 200 meter från. Han kom som ett skott, fick sin belöning i hundgodis. En klapp och peppande samtal mellan oss innan han sökte ut igen. Efter ca en kvart så hördes så skall igen. Denna gången så visade pejlen att han var 648 meter från mig. Tyst efter upptag innan han så började med väldigt tätt och fint skall började arbeta med älgarna nere vid en sjökant. En ko med två kalvar fick han tag i.

Men nu var de så dags för mej mitt klantarsle att göra bort mej rejält. Inte med att stöta dem. Utan att göra en riktigt KÄRNBOM på ena klaven. Skottet gick av efter 70 minuters grymt fint jobb som var blandat av uppsök av mej mellan skallen, försök till att styra älgarna osv.

Men som sagt så kan man kalla de vid ordet "Kalvade" jag till det riktigt. Det small, djuren gick undan utan en skråma med hunden i hasorna. Sedan efter det var det formel 1 race runt skogen.

Kallade tillbaka Atlas just innan tolv då han sprang över en väg där han var hack i häl på älgarna som var i alldeles utmärkt form.

Så sammanfattningsvis kan man säga att han avslutade jakten med flaggan i topp medans jag inte ens hade den på stången.

Nu är det ett jaktprov och spårprov som skall gås innan vintern väntar.


Utställning 26 Nov.

Ammer, Hammarstrand.

Vilken dag av antiklimax.
Fösta och sista gången jag åker på utställning inom Jämtland/härjedalens område.

Anmälde hunden till öppenklass för att han skulle vara anmäld för att sedan ändra klass på honom till jaktklass.
Kommer ner vid sju på morgonen. Går och anmäler honom pratar med sekreterare etc om att byta klass.
Då får man svaret att de ska ha intyg etc från kollegiet på att han gått jaktprov och har pris etc. så jag berättar hur allt ligger till men får ändå bara svaret att de inget kan göra så de var bara för mej att ställa ut honom i en klass som jag absolut inte var nöjd över att ställa ut i. Men var jag ändå där så lika bra att göra de bästa av situationen.
Så mitt i den jätländska stormen utan el å värme så började bedömningen.
Vid halv tolv var de så dags Atlas tur i ringen.
Han fick priset:
Very Good
Med denna "kritik".
"59cm hög jämthundshane. Bra huvud med aning ljusa ögon, bra hals, rygg och svans. Önskar tydligare bröst. Bra hårfärg, ben och tassar. Ordinära vinklar. Rör sig bra, lite trippande ben"


Träning 21 Nov.

Så då efter lite besvikelse som jag hade efter jaktprovet/proven som vart med både hjort och noll intresse så fick pojken vila sej i form kände jag.
Åkte mot skogen för att verkligen sätta mej mot att han söker upp vägarna som han gjort så många gånger.
Så sökte upp en skogsväg där jag gjorde släppet för att ha koll om han söker upp den så kan jag fya honom och visa honom vart han ska va och vad de e för något som han ska göra.
Va i skogen!!!

Så jag stod där på vägen hunden gick ett mindre sök innan han hittade vägen och började sin sakta vandriung så upp med pipan. vissslade in honom fya å in i skogen igen, berömma honom när han söket ut och kommer tillbaka till mej utan vägspring. Gjorde så på fyra fem sök utan att han besökt vägen. Mycket godis, beröm och kel.
Så gick jag upp på en höjd för att jag ville ha honom till ett större sök.
Kollade pejlen och han sökte sej långt västerut innan han började sin buktning för att söka sej tillbaka.
Han böjade söka genom ett berg område som var ungeför 800 meter från.
Och vips så hördes ett upptag där det verkligen stod pall från skall ett.
Jag satte mig och drack en kopp kaffe medans jag hörde hur Atlas jobbade fint med både hörbarhet på skall och täthet.

Efter en timma började älgarna på att röra sej.
Ett sakta gångstånd blev det av det innan han skällde fast dem ca 500 meter från ståndplatsen.
Så jag gick mot den nuvarande ståndplatsen. Upp med kameran och filmade.
Atlas jobbade fint, väldigt fint hela denna dagen med älgarna.
Förvånad blev jag, hunden har börjat leta upp mig under arbetet. Kikar till vart jag är. Försiktigt tillbaka innan skallen börjar igen.

Upptaget skedde vid halv tio, hunden tillbaka just efter två efter en lyckad inkallning.

Klipp kommer att läggas ut så småningom när jag fixat till jaktdagarna till hela sammanhängande klipp.


Jaktprov 17 Nov.

Så var de dags igen för prov nummer tre.
Förhoppningarna var på topp att de skulle gå bra efter helgens jakt och alla tidigare ståndskall denna höst.

Atlas hade vart hängig efter helgens jakt så kändes lite konstigt när man tog honom ut mot bilen att det inte var de "klassiska" volten och ylet han brukar ge innan han hoppar in i super volvon.

Mötte upp provdomren och släppet skedde just innan kl 8 på morgon.
Men där slutade även spänningen med detta jaktprov. Ordagrant. Han gjorde inget alls för att ens försöka hitta en älg.
Provet avslutades vid elva med hunden kopplad och en väldigt tung promend mot bilen.

MEN!
Efter regn kommer solsken!


Jakt 12-13 Nov.

Så var det dags för kalvjakten igen.
Hunden hade fått vila denna veckan efter det att provet var gjort. Ivern var på topp.

Lördag
Möttes upp vid slakteriet vid åtta. Vid halv nio var det så dags att släppa hundarna. Var en bra dag för att få älgen att stå fint idag. Inte allt för många passare som vandrat i skogen innan hundarna ska in och göra jobbet. Så tron å hoppet som alltid e de sista som överger en var på topp.
Förmiddagen hade jag dragit en lott över att gå ett område med ett större berg med en sjö just intill. Det brukar vara älg på området. Så släppet skedde. Hunden iväg i vanlig ordning på ett långt första sök. Så det var bara att invänta. Kollade av och till på pejlen och såg att han sökte sej bara längre och längre från mej. Han började bukta. Oftast vid första buktningen så brukar han hitta något. Han har väl lärt sej det på något höger, vänster.
Men denna gången blev det bara ett stort sök. Efter ca 30-40 minuter var hunden åter.
Men nu hade även en "har"hund kommit in på skogen eller vad man nu ska kalla hunden.
Atlas tog ett större sök och den andra hunden började på att driva Atlas spår så när Atlas var på väg tillbaka i bakspåren så kolliderade de lite fint så där så det blev väl mer eller mindre ett antiklimax av de hela.
Så gick dit kopplade upp hunden och den som släppt sin speciella hund vågade inte visa sej utan nu var väl mer eller mindre slutet på marken redan gått av honom så jag behöll hunden i kopplet och avslutade för att ta en ny jaktmark.
Så kl var nu vid halv elva ungefär. Släppte Atlas vid ett område där vi sett en ko med kalv tidigare under hösten. Tog inte mer än tio minuter efter släppte så skällde han fint ca 1km från mej så jag tog det lilla lugna och började efter en stund på att vandra mot ståndet för att se vad det var.
En ko med kalv hade han fått att stå.
Efter ca 35 minuter från det att han fick dem att stå så var jag på plats. Fick ett skottillfälle men samtidigt som jag skulle trycka av så vände kalven arslet mot mej. Så ner åkte bössan och djuren började röra sej lite in i en ungskog. Helt plötsligt hördes en annan hund skälla. Atlas släppte och kom tillbaka. Så det var ju den dagen det. Var inte mycket som ville gå med mej denna dagen.

Söndag
Då var det så dags att jaga igen.
Kl slog åtta. Vi var helt plötsligt bara jag och två passare.
Första såten gick fort. Fanns verkligen ingen älg på det området. Helt utan spår var det.
Så ett nytt släpp skedde vid nio.
Tog inte mer än en halv timma efter släppet så skällde Atlas igen.
Denna gången var det dags för en ko med kalv. Han jobbade jätte bra med dem. Inga sken utan det varierade mellan fast stånd och gångstånd.
Efter ca en timma efter vi hört de första skallen hade jag ett skottläge. Men de var smarta de rackarns kalvarna. De gick intill varandra. Inget tempo alls. Kon stod en bit från med hunden i hasorna. Efter några minuters siktande hit och dit så fick de vittring av mej. Och då började det sakta sakta gångståndet. Efter sex timmar så var nog hunden less, jag var rejält slut i kroppen iaf av all vandring upp å ner för bergen å över myrar å mark.

Men detta känns lovande för jaktproven som vankas.
Fick bekräftelsen idag på anmälan så nu e de bara att boka in tid å datum för 2 löshundsprov och 1 älgspårprov.


Jaktprov 7 Nov.

Så var det dags för prov nr 2 för Atlas.

Mötte upp dommaren vid 7 på morgonen och den obligatoriska kollen av chipet och stamtavla.

Släppet skedde vid 07.20. Atlas var energisk och drog iväg med en gång på ett långt sök. Pejlen visade ett stort sök. Vid 800 meter från så började buktningen mot en ungskog. Jag och domaren satte oss för att vänta in honom. Efter bara några minuter hör vi ett kraftigt brak bara 100 meter från oss. Men vi såg tyvärr inte vad det var. Hunden var efter. Nu gick pulsen upp och nyfiken på att se om han skulle få stopp på detta. Efter 5-10 minuter, ca 1200 meter från oss så fick han så stopp på det. Då var det dags att vänta in de 90 minuterna innan domaren skulle in för att få sitt skottillfälle, försök till inkallning och stöt.
Efter 90 minuter så började domaren att gå in på ståndet. efter ca 20 minuter var han på plats.
Men! Nu till det tråkiga. Fel djur!

En hjort!!!
En stor hjort-tjur hade han skällt på i två timmar...

Så istället för ett första pris denna gången så blev det en Nolla i protokollet.
Han inte få tag i något mer djur innan provtiden var över.

Som man säger.
Surt sa räven. Men nästa gång hoppas vi att lyckan är med oss!


Jaktprov 5 Nov.

Lördagsmorgon kl 07.00!

Mötte upp provledare vid 7 på morgonen vid skolan i Baggård.
Efter div "pappersgöra" med att kolla att hunden var min osv så bar det av mot skogen.

Släppet skedde vid halv åtta. Atlas gjorde ett kortare sök innan han kom tillbaka för den obligatoriska fick kollen för en hundgodis innan han gör sitt "riktiga" sök. Hundgodiset åkte upp å in i munnen på honom å iväg stacka han. Små pratade lite med  provdomaren samtidigt som jag höll ett vakande öga på pejlen. Fasten man knappt kunnat sova natten innan så var förhoppningarna höga att det skulle gå bra.
Hunden sökte ut i en större båge, vid 900 meter från buktade han tillbaka mot oss. Men i en högre fart. Nu gick hoppet även upp för mej att han fått vind i seglet efter älg. Tanken han bara slå mig så började Atlas skall att höras.
Han fick älgen att stå vid upptaget 738 meter bort i en mindre tallplantering. Hoppet var ju nu att de skulle sta fast på platsen. det rörde sej lite i sakta mak. Men ingen panik alls var det. Så kaffet åkte upp och då var det bara att vänta att tiden skulle rinna ut för de 90 minuterna han skulle skälla innan provdomaren skulle gå in för att få ett "skottillfälle".
Efter ca 50 minuters fast och gångstånd så var älgen/älgarna bara intill oss där vi satt. Med nyfikna ögon och hundens skall i våra öron så kom till slut en ensammen ko/kviga gåendes mot oss.
Nu var det hennes tur att få vind i seglen av oss.
Så ett sken på ca 1km blev det innan hunden så åter fick henne att stå. Och denna gången stog det bra. Väldigt bra! Så när tiden då var ute för att få det där "skottillfället" och göra en inkallning och en stöt på älgarna så begav sej min domare för dagen iväg mot ståndplatsen.
Allt gick även bra där förutom inkallningen. Och en stöt blev det verkligen ordagrant.
Älgen i toksken, hunden i hasorna hade hon oxå.
Till och från sedan resten av dagen stod hon i kortare stunder med kortare sken.
Efter ca tre timmar efter släppet så fick han tillslut fast henne igen och skallade på henne fint i ca 30min innan det var dags för nästa korta sken.
Nu var vi 6km från upptagsplatsen så absolut inget fel på hundens vilja till att förfölja älg.
Men nu var de så dags för denna envisa kviga/ko att göra slut på förföljandet. Raka spåret mot en älv for hon och även över den så hunden fastnade vid kanten av älven där hon for.
Efter en stund så tog hunden bakspåren tillbaka till oss där vi stod och väntade.
Resten av provdagen gick utan mer älgkontakt.

PREL. RESULTAT: 1:A PRIS PÅ 74 POÄNG. =)


Jaktprov och utställning.

Nu är det iaf inbokat med tid och plats för ett jaktprov, skall bli två inom några veckor.
Även en utställning är nu inbokad.Atlas första jakprov går av stapeln imorgon Lördag den 5/11.
Så nu är man väldigt nyfiken på hur det kommer att gå. Men kommer han jobba lika bra i skogen som tidigare under denna höst så ska vi nog kamma hem ett första pris imorgon. Visst jag har aldrig vart med om detta någon gång tidigare att gå ett jaktprov. Men av vad jag läst hunden skall göra å vad jag har räknat i tider etc av tidigare ståndskall så ska detta gå galant. Bara det finns någon älg kvar på markerna så.

Sedan så bär det av den 26/11 till Hammarstrand för hundutsällning för att se vad dommarna tycker om Atlas.Så nu håller man tummarna för att allt ska funka och bli lyckade å fina resultat!


RSS 2.0